Official DJ YARAMAZ Fan Club ¦ www.djyaramaz.biz ¦
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Official DJ YARAMAZ Fan Club ¦ www.djyaramaz.biz ¦


 
Kayıt OlAnasayfaPortalliLatest imagesAramaGiriş yap

 

 Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi

Aşağa gitmek 
3 posters
YazarMesaj
ADMiN
SiTE KURUCUSU
SiTE KURUCUSU
ADMiN


Mesaj Sayısı : 143
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 12/09/07

Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Empty
MesajKonu: Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi   Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Icon_minitimeSalı Ara. 25, 2007 10:18 am

DEPREM ÖNCESİ , DEPREM SIRASI VE DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

1- Stratejik binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi (hastane,
eğitim, emniyet, belediye, adliye, tarihi yapılar, haberleşme tesisleri, telsiz vericileri, radyo istasyonları v.s. itfaiye, nakil hatları, içme suyu, doğalgaz ve dolum istasyonları-malzeme depoları) gibi yapılar belli bir program çerçevesinde kendi içlerinde öncelik sırasına göre yapılmalı.
2- Acil durum planlarının yapılması, il bazında ve ilçe bazında afet
kurullarının (kriz merkezleri ) ve bu kurullarda kimlerim görev alacağı ve görevlerinin ne olacağı önceden belirlenerek hiçbir çağrıya gerek olmadan bu merkezlerde göreve başlayarak önceden yapılan acil planlar doğrultusunda görevlerinin başında olmaları sağlanmalı, il ve ilçelerde kimde, nerede, ne malzeme var bilinmeli ve bütün bu bilgiler bu merkezlerde görev alacakların bilgisinde olmalı. Muhtarlar ilçelere, ilçeler il’e bu konuda gerekli bilgi akışını sađlamalı.

3- Depolama alanlarının tespit edilerek, malzeme depolarının oluşturulması (seyyar tuvalet, duş, mutfak, jeneratör, tel kesme makasları, balyoz, çadır, battaniye, projektör, kaynak makinaları, telsiz, pilli radyolar, ceset torbası, kireç, iş makinaları v.s. )
a) Özel kişi veya kurum ile kamu kurum ve kuruluşlarında mevcut malzeme envanterinin oluşturulması, yerlerinin tespit edilmesi ile deprem sonrasında görev alacak kiţilerin bir organizasyon içinde bu malzemelere kolay ulaşması, en hızlı şekilde afet bölgesine ve afetzedelere ulaştırılması.
b) Her ilçede veya ilde beşer altışar bölgede depolanacak malzemeler (jeneratör, seyyar duş, tuvalet, tel kesme makası, battaniye, çadır, kaynak makinası, projektör, iş makinaları ) yedekte hazır halde tutulmalı (tamamen atıl durumda kalmayacak şekilde depolanması) çünkü diğer malzemelere ulaşmada zorluk çekilmesi halinde, enkaz altında kalma durumunda bütün bunlar harekete geçirilmeli. İş makinası için gerekli olan operatörlerin belirlenmesi.
Bu gibi yerlerin çevre şartlarının uygun olması ve ulaşım kolaylığının dikkate alınması afet bölgesine ve afetzedelere kolay ulaştırılması.
4- Acil müdahale ve kurtarma ekiplerinin oluşturulması, güçlendirilmesi, hazır kıta halinde tutulması ve kullanacakları malzemelere kolay ulaşmaları, sevk ve organizasyonlarının gerçekleşmesi. Kimin nerede nasıl davranacağı, kimseden haber beklemeden ne yapacağını bilir halde afet yerinde olması sağlanmalı. Afetler öncesinde tatbikatlar yapılmalı.
5-Tahliye alanlarının belirlenmesi (parklar, bahçeler v.s. boş araziler) çadır kentlerinin oluşturulacağı alanlar belirlenmeli. Parklar ve diğer yeşil bantlar depremden hemen sonra tahliye alanları olarak önem taşır.
6- Yeni imara açılacak alanlarda imar planları planlama yapılırken zemin ve depremsellik durumu dikkate alınarak yer seçimi yapılmalı ve planlar deprem kuşağı göz önüne alınarak yapılmalı, depreme dayanıklı yapılar olarak inşa edilmelidir.
7- Yeni yapılacak yapılar zemin incelemelerinden başlayacak şekilde depreme dayanıklı inşaat teknikleri kullanılmalı, hazır beton, kaliteli malzeme, projeye uygunluk, uygun mimari, yapı sigortası zorunluluğu ve sıkı denetim getirilerek yapılmalı. Deprem bölgeleri için uygun yapı teknikleri belirlenmelidir.
8- İlimizde deprem ve doğal afetlerle ilgili riskli bölgeler ayrıntılı olarak belirlenmeli, acil yardım ve kurtarma bütün bunlar göz önüne alınarak planlanmalı.
-Yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, zehirli maddeler, benzin istasyonları konut alanları dışında tutulmalı, planlar buna göre yapılmalı.
-Yangında riskli bölgeler tesbit edilmeli, gereli tedbirler buna göre alınmalı.
- Otoparklar yer altı otoparkları şeklinde yapılmalı.
- Tarihi ve dini yapıların etrafı tarihi olmayan yapılardan temizlenmeli,
minare yıkılmalarına karşı çevredeki yapıların zarar görmemeleri sağlanmalı.
- Acil ulaşım yolları planlanmalı, deprem sonrası ulaşımı önleyecek
şekilde olmamalıdır.
- Kaçak yapılaşma kesinlikle önlenmeli.
- İlin bütün hava fotoğrafları güncelleştirilerek deprem sonrasında kullanılacak halde hazır tutulmalıdır. Kent bilgi sistemi tamamlanarak deprem sırasında ilgili kişilerin elinde olmalıdır. Yardımların ulaşması sevk organizasyon için önem arzeder.
- Halk şuurlandırılmalı (depreme karşı) depremle yaşamaya alışmaları sağlanmalıdır. Okulda, evde, araçta, işte, yolda nasıl davranılması gerektiği, binaları nasıl tahliye etmesi gerektiği öğretilmelidir. İlk yardım, yangına ilk müdahele v.s. nasıl yapılmalı gibi konularda eğitilmelidir.
- Deprem araştırmaları desteklenmeli konuyla ilgili çalışan bütün mevcutlar takviye edilerek koordinasyonlu şekilde çalışmaları sağlanmalıdır.
- Halkın hafızasını diri tutmak gayesiyle önemli hasar görmüş binaları açık hava müzesi haline getirmelidir.
- Acil telefonların (155-110-156 v.s.) tek numara altına alınması gerçekleştirilmelidir.
- Bitişik Nizam Uygulamaları zaman içinde terk edilmeli, Bahçeli
Nizam Uluslararası standartlarda olmalı.





DEPREM ÖNCESİ ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Zemin araştırması yapılmalı ve yerleşim birimleri depreme dayanıklı olan sağlam zeminler üzerine kurulmalıdır. Gevşek yapılı, içinde su bulunduran alüvyal araziye ev yapılmamalıdır.
Depremin sık görüldüğü kuşaklarda zorunlu olmadıkça evler ve sanayi tesisleri kurulmamalı, barajlar yapılmamalıdır. Ayrıca petrol ve doğalgaz boru hatları, ana ulaşım yolları ve tüneller zorunlu olmadıkça fay hatları üzerinden geçirilmemelidir. Geçirilmesi zorunlu olduğu hallerde ise gerekli teknik önlemler alınmalıdır.
Binalar yapılırken inşaat tekniklerine uyulmalı, demir ve çimento gibi malzemeler gereğinden az kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, deprem sonucu can ve mal kaybı fazla olmaktadır. Ahşap yapılarda dikmeler ve capraz ağaçlar eklentisiz olmalı, bunlar birbirine sağlam olarak bağlanmalıdır.
Halk deprem konusunda eğitilmeli, deprem öncesinde, deprem sırasında ve deprem sonrasında nelerin yapılacağı konusunda bilgilendirilmelidir. Deprem bölgesinde yaşayan insanlar, evlerinde birer deprem çantası bulundurmalıdır. Deprem çantasında; el feneri, düdük, pilli radyo, çekiç, plastik şişede su, bir miktar yiyecek, ilk yardım malzemeleri, sağlam ayakkabı, ip ve battaniye bulunmalıdır. Deniz kıyısındaki kentlerde oturan insanlar, deprem sırasında denizde oluşabilecek dev dalgalara (tsunami) hazırlıklı almalıdır.
Deprem bölgelerindeki yerleşim birimlerinde, depremde hasar görerek büyük felaketlere neden olabilecek; elektrik, su ve doğal gaz tesislerinde erken uyarı sistemi bulundurulmalıdır.
Binalara, deprem sarsıntısına duyarlı erken uyarı sistemleri yerleştirilmelidir. Bu sistemle hem meydana gelen deprem insanlara duyurulabilir, hem de yangına neden olabilecek doğal gaz ve elektrik akımları kesilebilir.
Deprem sonrasında kurtarma çalışmaları yapacak insanlar, önceden özel eğitime tabi tutulmalı, bu kurtarma ekipleri yeterli sayıda ve hazır bulundurulmaldır.
Depremle ilgili kuruluşların deprem sonrasında yapacağı çalışmaların verimli olabilmesi için, bu kuruluşlar arasında koordinasyan ve görev bölümü yapılmalıdır. Depreme hazırlıklı bulunabilmek için ilgili kuruluşlarca zaman zaman müşterek tatbikatlar yapılmalıdır.


DEPREM SIRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Paniğe kapılmamalı ve soğukkanlı davranmalıdır.
Sarsıntı devam ederken bina içinde, masa altı, buzdolabı ve mutfak tezgahı yanı gibi güvenli yerlede çömelmiş durumda beklenmelidir.
Balkon ve pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır.
Okul, sinema, tiyatro, konferans salonu gibi toplu olarak bulunulan yerlerde, hemen çıkış kapısına ve merdivenlere hücum etmemelidir.
Otobüs, metro, tren gibi toplu taşıma araçlarında sürücü ve yetkililerden onay almadıkça, aracın kapısından ve pencerelerden dışarı çıkmamalıdır.


DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER

Sarsıntı biter bitmez ilk fırsatta binanın elektrik şalteri, su ve gaz vanaları kapatılmalıdır. Yetkililer izin vermedikçe hasar gören binaya tekrar girilmemelidir. Kopmuş elektrik tellerine dokunulmamalıdır.Bunun dışında daha çok devlet kuruluşlarıyla sivil toplum kuruluşlarının yapacağı çalışmalar önem kazanmaktadır. Bu çalışmaların başında göçük altında kalan insanların kurtarılması gelir. Kurtarma sırasında özel aletler ve eğitilmiş köpeklerden yararlanılmalıdır. Kurtarma işleri bu konuda eğitilmiş kişilerce yapılmalıdır. Çünkü, kolayca kurtarılabilecek insanlar,uzman olmayan kişilerin yanlış müdahaleleri sonucu yaşamlarını yitirebilirler veya sakat kalabilirler.
Depremde; yakınlarını ve mallarını kaybetmiş insanları önemli sorunlar beklemektedir. Bunların en başında barınma ve beslenme sorunları gelir. Bu temel ihtiyaçlar başta olmak üzere diğer ihtiyaçlar ancak devlet kuruluşları, sosyal yardım örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği sayesinde karşılanabilir. Bu kuruluşların çalışmalarına, durumu uygun olan kişilerin katılması da önemli bir vatandaşlık görevidir.
Deprem felaketine uğrayan kişilerin önemli sorunlarından biri de psikolojik sorunlardır. Yakınlarını ve bütün maddi birikimlerini kaybeden insanlar, doğal olarak psikolojik yönden bunalıma düşerler. Bu kişilerin ruh sağlıklarının düzeltilerek yeniden sağlıklı bireyler olarak topluma kazandırılması çalışmaları, büyük ölçüde devlet kuruluşlarına düşmektedir. Ancak bizler de, afetzedelere karşı olumlu ve yardımsever davranışlarda bulunarak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmalıyız.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://djyaramaz.yetkin-forum.com
_-YuSuF-_
ADMiN
ADMiN
_-YuSuF-_


Mesaj Sayısı : 320
Kayıt tarihi : 25/09/07

Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Empty
MesajKonu: Geri: Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi   Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Icon_minitimeSalı Ara. 25, 2007 12:34 pm

Güzel bir konuya parmak basmışsın OrTaK...Ayrıca paylaşım için tşk LeR

.....:::::FiRTiNa YuSuF:::::.....
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
OZaN
ON BAŞI
ON BAŞI
OZaN


Mesaj Sayısı : 81
Kayıt tarihi : 25/12/07

Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Empty
MesajKonu: Geri: Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi   Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Icon_minitimeSalı Ara. 25, 2007 1:46 pm

paylaşımın güzel olmuş ayrıca arkadaşın dediği gibi güzel bir konuya değinmişsin tekrar saol
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
ADMiN
SiTE KURUCUSU
SiTE KURUCUSU
ADMiN


Mesaj Sayısı : 143
Yaş : 32
Kayıt tarihi : 12/09/07

Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Empty
MesajKonu: Geri: Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi   Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi Icon_minitimeC.tesi Ara. 29, 2007 4:04 pm

bişy diğy arkadaşlar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://djyaramaz.yetkin-forum.com
 
Deprem Öncesİ , Deprem Sirasi Ve Deprem Sonrasinda Yapilmasi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Official DJ YARAMAZ Fan Club ¦ www.djyaramaz.biz ¦ :: Her TeLdeN :: DiĞeR KonuLaR-
Buraya geçin: